Maszyny w piekarni dawniej i dziś

maszyny cukiernicze

Które maszyny piekarnicze wykorzystywano dawniej w piekarniach, a jak to wygląda obecnie?

W tradycyjnych piekarniach używano zwykle piece ceramiczno-rurkowe. Ich najważniejsza wartością jest fakt, że powstają z nich wypieki o niesłychanie wysokiej jakości, mające niezły smak i zapach. Współcześnie niewielka liczba piekarni używa tego typu tradycyjne sposoby. Używają one głównie piecy zmodyfikowanych, które mają na celu zmniejszenie kosztów ich eksploatacji oraz ułatwienie ich obsługi.

Starsze piece ceramiczno-rurkowe opalano węglem. Nastręczało to regularnego sprzątania komory spalania z powstającego popiołu. tego typu opalanie było mozolne i wymagało od osoby ,która obsługiwała taki piec dużego doświadczenia (trzeba bowiem utrzymać w nim stałą temperaturę). Samo wypiekanie było również trudniejsze niż w przypadku maszyn nowoczesnych.

Osoby, które pragną uczynić pracę wygodniejszą mogą zainwestować w udoskonalony piec na gaz. Nie ma wtenczas konieczności czyszczenia pieca z popiołu, dużo łatwiejsza staje się też sama obsługa pieca. Jednak wzrastają wówczas koszty opalania, gdyż gaz jest dużo droższy od pospolitego węgla.
We współczesnych i żywiołowo działających piekarniach stawia się nacisk na rozwiązania praktyczne i efektywne równocześnie. Współczesne piece piekarskie są prawie do głębi zautomatyzowane. Można nimi zarządzać faktycznie zdalnie za sprawą komputera znajdującego się w pokoju kontrolnym.

Dodatkowo są one niezwykle wydajne i mogą wypiec nawet kilka tysięcy sztuk pieczywa w ciągu jednej godziny.
Trwała mechanizacja piekarni pozostanie najpewniej trendem cały czas progresywnym i głównym.

Już w tym momencie możemy dostrzec niknięcie z naszego rynku małych tradycyjnych piekarni. Coraz znaczniejszśą przewagę zdobywają „fabryki pieczywa”, w których produkcja chleba i pozostałych wyrobów jest faktycznie olbrzymia.

About Ruszel